Ayurveda in njeni sestavni deli: Ashtangas

Ayurveda je zdravstveno znanost, ki poudarja, da je ohranjanje zdravja in preprečevanja stresa in bolezni s pravilno razumevanje v globino temeljev. Za pravilno razumevanje te znanosti gospod Brahma je uvrščen ayurveda znanosti v osmih branches..Ashta pomeni osem in ANGA pomeni podružnico. Skratka Ashtaanga osem vej Ayurveda.
Ayurveda je prvotno nastala ena pododdelek Adharvaveda in še pred ustanovitvijo človeštva, self rodil Brahma ga nanizani skupaj v sto tisoč couplets, razdeljenih v tisoč poglavij. Ampak potem je mislil majhnega trajanja človeškega življenja na Zemlji in okvarjene značaj človeškega spomina in ugotovila, da je smotrno razdeliti celotno ayurvede v osmih različnih vej.
                                             1.Kaaya cikitsa (splošna medicina)
                                             2.Baala cikitsa (pediatrija)
                                             3.Graha cikitsa (idiopatska)
                                             4.Saalaakya cikitsa (oftalmologija in otorinolaringologija)
                                             5.Salya cikitsa (kirurgija)
                                             6.Damshtra cikitsa (klinična toksikologija)
                                              7. Jaraa cikitsa (rejuvenative terapija)
                                              8.Vrsha cikitsa (reproduktivna medicina)
KAAYA CIKITSA (splošne medicine)
                                      To vključuje zdravljenje bolezni, ki se nanašajo na kaaya. Izraz kaaya razume celoten proces presnove. Odslej beseda pomeni tudi telo kot celoto. Pri preprostih besed vitaminov, mineralov, ogljikovih hidratov, maščob in vsega drugega, kar so jedli so biološko preoblikujejo v telesnih snovi. Dokler je kaaya Pravilno se vse aktivnosti izvajajo nemoteno. Vsako motnje kaaya povzroča neravnovesje v homeostaze in moti fiziologijo, ki je nič drugega kot bolezen. Tako kaaya cikitsa nanaša na zdravljenje bolezni, ki nastanejo zaradi oslabitve presnove. Ta del vključuje zdravljenje bolezni, ki namesto omejen na noben določen organ ali kateri koli del telesa, ki vplivajo na celoten sistem. Npr: povišana telesna temperatura. Torej se ta del lahko povezana s splošno medicino.
BAALA CIKITSA (PEDIATRIJA)
                    Baala cikitsa, na splošno ukvarja z boleznimi dojenčkih, otrocih, mladostnikih in njihovem zdravljenju. Baala pomeni nič drugega otroka. Omenja lastnosti nadomestke, vzroke vitiation materinega mleka in načine njenega čiščenja, bolezni zaradi vnosa neveljavnem materino mleko in njihovem zdravljenju. Vključuje tudi opis simptomov in zdravljenje okužb in naklonjenost otroštva. Predporodno varstvo in upravljanje porodu, spada pod to. Skratka ta del vključuje skrb za otroka že od nosečnosti do najstniških. To se lahko na splošno povezana s pediatriji. Prav tako prekorači v fakulteti porodništva v manjši meri.
GRAHA CIKITSA (idiopatsko)
                            Ta podružnica ukvarja z boleznimi pridobljenimi ali prirojenimi iz navidez neznanega vzroka. v moderni terminologiji se lahko šteje kot idiopatske bolezni, pri katerih je točen vzrok bolezni neznan. Po ajurvedi so mikroorganizmi simbolično omenja kot slabe demonov ali zla, ki povzročajo bolezni. V tem primeru bo prizadeta oseba s posebnim Graha kažejo značilnosti tega Graha. Za eg.sarpa Graha. Točen patofiziologiji teh motenj je treba raziskati.
SAALAAKYA TANTRA (oftalmologije in ENT)
                           Nanaša na zdravljenje bolezni, ki se nanašajo na območjih nad vratu kot tiste omejena na ušesih, oči, ust, nosu. To razume fakultetah oftalmologije in otorinolaringologijo (ORL)
SALYATANTRA (KIRURGIJA)
                  Podobno kot & ldquo; operacijo & rdquo; sodobne medicine, ki se ukvarja z različnimi kirurškimi in ortopedskimi postopkov. Odstranjevanje tujkov; ali eksogenega izvora, kot so trava, pesek, les, kamni, vojnega materiala, kot so deli puščice itd ali endogenega izvora, kot gnoj, extravasated krvi mrtev zarodek v maternici itd spada v ta oddelek. Prav tako se ukvarja z diagnostiko in vnetnih oteklin in vključuje opis in uporabe različnih kirurških instrumentov in naprav. Poleg tega pojasnjuje način priprave, lastnosti in uporabo različnih cauteries.
VISHA CIKITSA (klinično toksikologijo)
                Se ukvarja z diagnostiko in zdravljenje piki strupenih kač, pajkov, žuželk, strupeni črvi. so razložene tudi njeni simptomi in protistrupi. Prav tako ima za svoj cilj odprave strupa, ali živalskega, rastlinskega ali kemikalije iz sistema človeka, preobremenjeni s svojimi učinki.
JARA CIKITSA (REJUVENATIVE TERAPIJA)
                     Branch ayurvede, ki se ukvarja z različnimi vidiki preventivnega zdravstvenega varstva. Brez rejuvenative zdravljenja ni mogoče pridobiti želenega učinka. Daje metodologijo in zdravila za ohranjanje mladosti, podaljša življenjsko dobo, spodbuja inteligenco in moč in daje imuniteto, da se uprejo bolezni. Rasayana izboljšuje presnovne dejavnosti in rezultate v najboljši možni bio transformacije, ki vodijo k zdravju.
      VRSHA CIKITSA (reproduktivno medicino)
                          Vključuje sredstva za povečanje količine sperme, ko je skromen, metode za njegovo čiščenje, ko podana, dopolnjevanje svoje izgube in metod za izboljšanje moškosti.
                          Teh osem veje so povezani z drugimi vejami medicine je kot ginekologije, embriologije, socialni in preventivne medicine in komplementarne medicine, kot je uporaba zelišč, mineralov, zdravilnih zelišč, začimb in dragih kamnov. Vsa sredstva so znanstveni, logično in testirajo na njihovih učinkov čas.
                                     Starodavne kreposti Ayurveda so inculcated v teh osmih podružnic .Due poznavanja teh & lsquo; ashtaangaas & rsquo; si z zdravnikom dobro podkovanega v tem holistične medicine.