Ayurveda Zdravilne lastnosti Bala (Sida cordifolia)

Sida cordifolia je pokončna dlakava rastlina, ki zraste do 180 cm. Raste kot plevel po vsej tropskih in subtropskih območjih Indije in Srilanka. Sida cordifolia pripada družini Malvaceae. To je v obliki srca liste (od tod ime cordifolia) in rumene barve cvet. Semena so črni ali sivo obarvana.

Ayurveda ačarje so združene ta obrat pod Balya (telesni krepitev zelišč), Brimhaniya (telo v razsutem stanju povečanje zelišča), Prajasthapana (zelišča, ki se uporabljajo za zdravljenje neplodnosti), Madhura Skanda (zelišča s sladkim okusom) in Vatasamshamana (zelišča, ki normalizirajo Vata doše).

V skladu z načeli ayurveda rastlina Bala je lahek za prebavo in povečuje vlažnost tkiva. To je sladek okus in deluje kot telo hladila.

Zdravilne lastnosti Bala (Sida cordifolia):

Ta rastlina normalizira Vata in Pitta. Zato se uporablja pri boleznih, ki jih povzročajo zaradi vitiation od vata in Pitta.

Bala ima protivnetne lastnosti. Njeni pripravki se uporabljajo kot zunanji uporabi pri oteklinah ran in vnetja oči. Olja, pripravljene z uporabo te zelišče so zelo koristne pri artritisa in drugih bolezni, ki prizadenejo sklepe. Ta olja pripomore k zmanjšanju bolečine in vnetja.

Bala normalizira vata in pomirja navdušeni živce. Iz tega razloga se olje, pripravljene z uporabo te zelišče se uporablja za masažo bolnikov, ki trpijo zaradi paralize, materničnega vratu spondiloze, paraliza obraza itd

Sida cordifolia nadzoruje gibljivost debelega črevesa. To pomaga, da absorbira vodo in hranilne snovi iz črevesja. Zato so njeni pripravki pogosto uporabljajo v Grahani ali sindrom razdražljivega črevesja (IBS).

Ta rastlina je zelo dober srčni tonik in zmanjšuje petehialne krvavitve. Ayurveda ačarje priporočajo uporabo te rastline v teh pogojih.

Bala je znan po svojih “shukrala” lastnosti. Shukrala pomeni večjo Shukra dhatu. Zaradi tega premoženja bala se uporablja v ajurvedske pripravkih, ki povečujejo število spermijev in sperme. Pomaga povečati kakovost in količino semena. Ta rastlina se uporablja predvsem v moški in ženske neplodnosti. Besedila ayurvede pohvale zelišče Bala kot Vrishya (afrodiziak). Zato se ta rastlina uporablja v pogojih, kot so erektilne disfunkcije in prezgodnje ejakulacije.

Zeliščni pripravki, ki se uporabljajo pri ženski neplodnosti vsebujejo to zelišče kot glavno sestavino, saj deluje kot zelo dober maternice tonik.

V diuretik lastnosti tega zeliščnega pomoč pri cist in jo pomlajuje sečil.

Bala je zelo dober rasayana zelišč. Zato je pogosto uporablja pri okreva bolnikov, saj dobavlja nujno potrebne hranilne snovi. Pomaga graditi zdravo telo in krepi telo imunski sistem.

Ta rastlina se uporablja v afriške ljudski medicini za zdravljenje različnih bolezni, kot bronhitis, astma, zamašenega nosu, stomatitis itd