Ayurveda zdravilne lastnosti Panasa ali Jack sadje

Nangka drevo pripada družini moraceae. To je v veliki meri najdemo v tropskih regijah, kot južni Aziji, vzhodni Afriki, Ugandi, Brazilijo in Mauritius. . Kruhovec je nacionalna sadje Bangladeša in ima lokalno ime Kathal.
Jack sadnega drevja je močno trdno deblo in raste upto 50 do 60 metrov. V lubje, listi in plodovi tega drevesa vsebuje lateksa. Listi so ovalne oblike, bleščeča in usnjatimi na dotik. Drevo nosi tako moške kot ženske cvetove. Plodovi (jack sadje) so ogromne in tehtajo od 5 do 25 kilogramov. Ogromen kruhovec vsebuje veliko majhnih mesnate sadja notri. Ti majhni plodovi vsebujejo semena, ki jih je težko in škrobnih. Meso teh majhnih sadežev bodisi svež ali mehka, odvisno od sorte drevesa.
Zdravilne lastnosti jackfruit
Po besedil ajurvedi so zdravilne lastnosti Nangka razlikuje v različnih fazah razvoja. Surovo sadje povečuje vata in kapha, kjer kot zrelega sadja blaži vata in Pitta. Plod je težko prebavljiv in lepljiva v naravi. Povečuje vlažnost tkiva. Deluje kot telesno hladila.
Lateks tega drevesa ima protivnetne lastnosti. Zato je priporočljivo, v vnetih abscesov in ran. Topel obloga iz kruhovec lateksa pripomore k zmanjšanju bolečine in otekline v abscesov in ran.
Meso manjših plodov je zelo težka za prebavo. To lahko povzroči prebavne motnje. Zaužitje surovega jack sadja lahko povzroči zaprtje. Zato kruhovec je treba jedli pred uživanje hrane. Kruhovec je strogo ne za bolnike, ki trpijo zaradi prebavnih motenj in ascitis.
Lubje kruhovec drevesa prispeva k zmanjšanju črevesno gibljivost in s tem koristno drisko in grižo. Prevretek lubje se uporablja za ta namen.
Popolnoma zorijo sadje je zelo koristno pri povečanju kakovosti in količine semena. Pomaga povečati število spermijev in sperme. Šibki in suh ljudje so v veliki meri koristi, ki jih zorjenem sadja, saj povečuje telesno večji in raven energije telesa.
Prevretek listov in korenine se uporabljajo pri bolezni kože. Listi tudi k zmanjšanju posledic strupa.
Kruhovec se pogosto uporablja v kitajski tradicionalni medicini. Menijo, da je, kot je ob hlajenje in hranilne lastnosti. Meso in semen se uporabljajo za zmanjšanje vpliva alkohola. Pražena semena se obravnavajo kot afrodiziak in dajati bolnikom, ki trpijo zaradi nizkega libida, erektilne disfunkcije in prezgodnje ejakulacije. Pepel iz lubja in listov zmešamo s kokosovim oljem in uporablja na rane.
Previdnosti: Kruhovec se ne sme zaužiti nosečnice in osebe, ki trpijo zaradi ascities in prebavne motnje.