Ayurveda Zdravilo Lastnosti Kapikacchu- Mucuna pruriens

Mucuna pruriens je metuljnic, ki se nahajajo v Afriki, Indiji in na Karibih. To je letni plezanje grm, ki raste nad 13 & ndash; 15 m višine. Mladi Obrat je v celoti pokrit z dlako, če so brez nje, kot starejše rastline. Listi so tripinnate. Cvetovi so bele, sivke ali vijolično. Plodovi so stročnice. Lupina je zelo kosmat in nosi do sedem semen. Semena v stroki so dolgi približno 10 cm in so zajeti v ohlapnih, oranžnih dlake, ki povzročajo hudo srbečico, če pridejo v stik s kožo. Kemične spojine, odgovorne za srbečica so beljakovine, mucunain in serotonin
Ta rastlina je znana tudi kot cowhage, cowitch, Velvet Bean, srbeča fižol, Buffalo fižol itd V Indiji je znan kot Kevancha, kavach ali kevach (Hindi).
Ayurveda ačarje so združeni ta obrat pod Balya (telesni krepitev zelišča), Madhura Skanda (zelišča s sladkim okusom) in Vatasamshamana (zelišča, ki normalizirajo Vata doše).
V skladu z načeli ayurveda obrat Mucuna pruriens ali kapikacchu je težko prebavljiv in povečuje vlažnost tkiva. To je tako sladek in grenak okus in jakost vroče.
Ayurveda zdravilne lastnosti:
Ta rastlina normalizira vata in povečuje Kapha in Pitta. Zato se daje v bolezni, povzročenih zaradi vitiation od vata.
Korenine in seme kapikacchu pomoči za krepitev živčnega sistema in zmanjšanje stresa. Zato se uporablja kot nervine tonik.
Dlake na sadje pomaga odpraviti črevesnih parazitov. To je običajno dajemo z medom, maslom in jaggery.
Semena Mucuna pruriens delujejo kot vrishya (afrodiziak). Semena te rastline so eulogized kot najboljši vrishya in vajikara ki povečujejo spolne funkcije pri moških. Pomagajo pri pogojih, kot so erektilne disfunkcije, prezgodnje ejakulacije in nizko število spermijev. Redna uporaba teh semen povečati libido pri moških. Zato so semena kapikacchu uporabljajo v pripravkih vajikarana. Kapikacchu semena poveča število spermijev in sperme.
Seme žametni fižol ali Mucuna so učinkoviti tudi pri dismenoreji (ginekološki pogojem, bolečine med menstruacijo), pri ženskah. Besedila ayurvede omenja uporabo semen za krepitev mišic vagine.
Korenine žametni fižol imajo diuretik lastnosti.
Ayurveda ačarje priporočajo uporabo tega zelišč za krepitev telesa, poveča vzdržljivost in mišično razsutem stanju.
Študije so pokazale, da Mucuna pruriens pomaga povečati moškega hormona testosterona. Testosteron povečuje mišično maso, libido in odpravlja erektilno disfunkcijo. Semena izboljša moško plodnost s povečanjem koncentracije moških hormonov. To povečuje kakovost in količino semena.
Semena vsebujejo beljakovine, lipide, prehranskih vlaknin, pepel, ogljikove hidrate, minerale in vsebuje veliko alkaloidi, saponini in sterolov. Glavne sestavine so L-dopo, mucanine in serotonin. L-Dopa deluje kot anti-parkinsonove bolezni in povečuje testosteron.
Plemenski ljudje uporabljajo rastlin in na njegove izpiske kot anti strup za različne kač.