Definicija: Ayurvedic kuhanje

posted in: Nerazvrščeno | 0

Ayurvedic kuhanje
Ayurveda je oblika tradicionalne medicine, ki se uporablja predvsem v Indiji. Ayurveda verjame, da imajo različni materiali rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora nekaj zdravilno vrednost. Zdravilne lastnosti teh materialov so testirali čas in so bili uporabljeni za stoletja v ayurvedska zdravila za zdravljenje bolezni in / ali pomaga ohranjati zdravje.
Ayurvedic zdravila so narejeni iz zelišč ali mešanic zelišč, bodisi samostojno ali v kombinaciji z minerali, kovin in drugih sestavin živalskega izvora. V kovine, živali in minerale očistimo s posameznih procesov, preden se uporabljajo za medicinske namene. Impurified materiali niso dovoljeni za uporabo kot zdravilo.
Oblike ajurvedskih zdravil so:
    * Svež sok iz zelišč
    * Quath: zdrobljena zelišča, ki se uporabljajo kot esence ali čaja za notranjo in zunanjo uporabo
    * Churna: Fine prahu zelišča, ki se uporabljajo kot zdravilo z vodo ali hrano za notranjo in zunanjo uporabo
    * Taila: Zelišča kuhana v jedilnem olju v skladu s pravili, določenimi za notranjo in zunanjo uporabo
    * Ghrat / Ghrit: Zelišča kuhana v pojasnilo maslo
    * Asav / Arista / Sura: neke vrste svetlobe vina, pridobljenega s fermentacijo zelišč
    * Arka: destilacijo zelišč
    * Rasausadhi / Kharliya Rasayan: Zelišča mešati z kovine, minerali in živalskih sestavin
    * Bhasma: Ashes
    * Parpaty: kombinacije kovin, rudnin, sestavin živalskega in zelišči
    * Kshar / Lavan / Salt / Drava: to so posebej izdelani zdravila
    * zdravila Guggula temeljijo
    zdravila Mandoor Bhasam osnovi: * Lauha Bhasam
    * Avaleha / Modak / Paak / Prash: Zelišča kuhano v jaggery ali sladkorja
    * Bati / Gutika / Goli: mešanice zdravil, oblikovanih v tablete, granule ali tablet zaradi lažjega upravljanja
    * Pralep / ANJAN / Varti / DHOOP: liniments, kapljice, barve, paste itd za zunanjo uporabo
Ayurvedic okusi
Ayurveda meni, da so okusi živil ali zelišč specifične fiziološke učinke. Ti okusi, ki predelujejo po prebave (Vipaka) so močnejši.
    * Sweet (Madhura) – sladka hrana neguje, kul, navlažite, olje, in povečanje teže
    * Sour (Amla) – kisla hrana topla, olje, in povečanje teže
    * Slano (Lavan) – Slani hrana topla, raztopi, spodbuditi, mehča, olje, in povečanje teže
    * Bitter (nadstropju) – Bitter hrana ohladi, suha, očisti in zmanjša težo
    * Oster (Tikta) – ostrega hrana topla, suha, spodbujajo in zmanjša težo
    * Astringent (Kasaya) – trpek hrana ohladi, suha, zmanjša lepljivost.

Wikipedija, prosta enclyclopedia & copy 2001-2008 Wikipedia Avtorji
Ta članek je pod licenco Documentation License GNU za prosto