Definicija: Zeliščna zdravila

Zeliščarstvo je tradicionalno zdravilo ali ljudsko zdravilo praksa, ki temelji na uporabi rastlin in rastlinskih izvlečkov. Zeliščarstvo je znana tudi kot botanično medicine, zdravila botanike, medicinske zeliščarstva, zeliščne medicine, herbology in fitoterapije. Včasih je obseg zeliščne medicine razširiti na glive in čebelarskih izdelkov, kot tudi mineralov, školjke in nekatere živalske dele.
Mnoge rastline sintetizirajo snovi, ki so koristne za ohranjanje zdravja pri ljudeh in drugih živalih. Ti vključujejo aromatične snovi, ki so večinoma fenolov ali njihovi kisikove-substituirani derivati ​​kot tanini. Mnogi so sekundarni metaboliti, od katerih je bilo najmanj 12.000 izolirane & ndash; število ocenjena na manj kot 10% skupnega zneska. V mnogih primerih so te snovi (zlasti alkaloidi) služijo kot sredstva obrambnih mehanizmov proti plenilski z mikroorganizmi, insekti, in rastlinojede živali. Veliko zelišč in začimb, ki jih ljudje uporabljajo za sezono pridelka hrane koristnih zdravilnih sestavin.
  Uporaba zelišč za zdravljenje bolezni, je skoraj univerzalna med ne-industrijskih družbah. Številne tradicije zavladala prakso zdravilo rastlinskega izvora ob koncu dvajsetega stoletja:
 * Zeliščna medicina sistem, ki temelji na grških in rimskih virov
  * Ayurvedski sistem medicine iz Indije
  * Kitajski zeliščni medicini (kitajska fitoterapija)
  * Unani-Tibb medicine
  * Šamanski Zeliščarstvo
Veliko farmacevtskih izdelkov trenutno na voljo, da zdravniki imajo dolgo zgodovino uporabe kot zeliščna zdravila, vključno z opijem, aspirin, digitalisa in kinina. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da 80 odstotkov svetovnega prebivalstva trenutno uporablja zeliščne medicine nekaj vidik primarnega zdravstvenega varstva. Zdravilo rastlinskega izvora je pomemben sestavni del vseh tradicionalnih sistemih medicine, ter skupni element Ayurvedic, homeopatski, naturopatske, tradicionalne kitajske medicine in Native American medicine.
Uporaba in iskanje, zdravil in prehranskih dopolnil iz rastlin, ki so pospešeno v zadnjih letih. Farmakologa, mikrobiologov, botaniki, in naravnih izdelkov kemiki so česanje Zemljo za fitokemikalije in vodi, da bi lahko razvili za zdravljenje različnih bolezni. Dejstvo je, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, približno 25% sodobnih zdravil, ki se uporabljajo v Združenih državah so bili pridobljeni iz rastlin.
 * Tri četrtine rastlin, ki zagotavljajo aktivne sestavine za zdravila na recept prišlo do pozornosti raziskovalcev zaradi njihove uporabe v tradicionalni medicini.
  * Med 120 aktivnih spojin trenutno izolirani od višjih rastlin in danes pogosto uporablja v sodobni medicini, 80 odstotkov kažejo pozitivno korelacijo med svojo sodobno terapevtsko uporabo in tradicionalne uporabe rastlinah, iz katerih so pridobljeni.
* Več kot dve tretjini svetovnih rastlinskih vrst – od katerih je vsaj 35.000, so ocenjeni, da imajo zdravilno vrednost – prihaja iz držav v razvoju.
* Vsaj 7.000 medicinskih spojin v modernih farmakopeji so pridobljeni iz rastlin
Wikipedija, prosta enciklopedija & copy; 2001-2008 Wikipedia Avtorji (Pogoji)
  Ta članek je pod licenco GNU Free Documentation License.