Glivične okužbe nohtov (onihomikoza)

Glivične okužbe nohtov (onihomikoza)
Pripravil Richard C. časti dr
Onihomikoza: Skupne glivične okužbe noht (onihomikoza) se na splošno slabo priznana, premalo poroča in neustrezno obravnavajo nalezljivih bolezni stopala, ki imajo lahko resne zaplete. Nail glivične okužbe so ozdravljive, čeprav lahko trajajo več let brez povzročanja bolečine.
Onihomikoza je glivična okužba, ki povzroča nohti ali nohti za zgostitev, razbarvajo, estetsko in po delih. Brez zdravljenja se lahko kremplji postali odebeljeni, kar povzroča draženje in bolečino. Onihomikoza je bilo ocenjeno, da je odgovoren za do 50% vseh nohtov bolezni in pojavnost onihomikoze se povečuje. Nedavne študije obsežne kažejo, da je razširjenost onihomikoze v Severni Ameriki skoraj 14%.
Bolezen Biology: onihomikoza je okužba posteljo in ploščo, ki je podlaga za površino nohta. To je posledica različnih vrst gliv, ki so vse razširjena v okolju. Primarni glive, ki povzročajo onihomikoza so Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes in druge Trichophyton spp., Čeprav je lahko vključenih več drugih pomembnih gliv. Te okužbe so običajno omejeni na nohtih, lahko pa razširil na okoliške kože, in z drugimi ljudmi.
Nail glivične okužbe predstavljajo rezervoar gliv, ki se lahko prenašajo s čevlji in z neposrednim stikom. Zato se lahko okužba širi od stopal do drugih delih telesa pri posamezniku. Prav tako se lahko okužba se prenašajo med dovzetnih posameznikih. Ljudje z določenimi pogoji, so bolj dovzetni za glivične okužbe nohtov, zato imajo lahko večje razširjenosti bolezni kot v splošni populaciji. Predisponirajoči značilnosti na onihomikoze vključujejo:
povečanje starosti
moški spol
genska odpornost
Slaba periferni obtok
Sladkorna bolezen
imunosupresijo
Nail travme.
Bolezen Control: onihomikoza treba obravnavati z nastavljivim bolezen, namesto trajno strdljivega bolezni. Posamezniki z okužbami nohtov je treba spodbujati, da:
Zavrzite stare obutev
Nakup več parov novih čevljev
Zamenjaj vložki za čevlje
Namestnik med različnimi parov čevljev
razkuževanje obutve
Hraniti stopala čista in suha
Nosite tuš čevlje v skupnimi tuši, kot so športne objekte
Redni manikura in pedikura pod sterilizirane razmerah je zelo pomembno
Obrnite na zdravnika na prvi znak ponovitve
Zdravljenje Strategies: onihomikoza lahko težko zdraviti, in so na voljo protiglivična sredstva lahko povzroči neželene učinke. Obstajajo aktualni in ustne protiglivična sredstva na voljo za zdravljenje teh okužb, vendar zdravila delujejo počasi, več mesecev, pogosto zahteva, da odstranijo okužbo. Prednostne so droge z nekaj neželenih učinkov, kot so lokalni antimikotiki, ker bo morda treba sprejeti za nedoločen čas zdravilo. pristopi zdravljenja lahko razdelimo na:
mehansko čiščenja rane
Odstranitev prizadetega nohta
Oral protiglivično terapijo
Aktualna protiglivično terapijo
Ponavljanje je verjetno pri vsakem posameznem pristopa k zdravljenju. Zato je združevanje dveh ali več pristopov ima potencial za povečanje terapevtsko učinkovitost in zmanjšali ponovitve. Obdobja zdravljenja se lahko razlikujejo od 3 mesecev za izdelke za ustno do 12 mesecev za aktualnih izdelkov in učinek zdravljenja morda ne bodo vidni šele čez nekaj tednov ali mesecev v terapiji.
Aktualno protiglivično terapijo lahko učinkovita pri zdravljenju onihomikoze. To vključuje uporabo protiglivičnega izdelka neposredno na okužene žebelj, tako da lahko zdravilo difundira skozi nohta da doseže mesto infekcije. Uporaba botaničnih eteričnih olj, ki so znani protiglivično aktivnost, kot je izdelek gliv Eulara, so lahko koristni za dolgoročno upravljanje okužb nohtov zaradi hitrega penetracije aktivnih eteričnih olj sestavin skozi površino nohtov na mestu od okužba. Produkt Eulara, gobe, se lahko pregledajo na www.eulara.com.
Združene učinki penetracijo topičnega protiglivičnega proizvoda skozi nohta od površine nohtov, plus difuzijo sistemske protiglivičnega zdravila skozi podnohtja lahko poveča skupna količina protiglivne aktivnost na mestu infekcije. S kombinacijo aktualnih in ustnih protiglivičnih strategij na ta način lahko potencialno skrajša trajanje terapije in omogočajo zmanjšanje odmerka peroralnega sredstva.
Ko je infekcija glivična žebelj uspešno zdravimo, lahko kontinuirano zdravljenje z lokalnim protiglivično proizvoda zmanjšala pogostost in resnost ponovitve.
Prilagojeno delno iz članka, napredovanja in ponovitve onihomikoza, Richard K. Scher, MD, FACP; Warren Joseph, DPM; Jeffrey Robbins, DPM (2003).
Opomba: To poročilo in vseh informacij, ki so v njem so na voljo bralcem za samo v vednost. Večina podatkov, informacij in gradiv, predstavljene v tem poročilu, so bili prilagojeni iz drugih virov, in nobena od informacij, ki predstavlja izvirno raziskave s strani avtorja ali z Eulara. Nobena od informacij, ki so tukaj, je namenjen kot zdravniški nasvet ali informacije zdravljenje katere koli vrste. Vsakdo, ki ima ali je sum, da bi imeli kakršnekoli okužbe ali nalezljive bolezni, je treba takoj poiskati nasvet zdravstveni delavec.
Posodobljeno februar 2012