Mapuche zgodovina in kultura: mitologija

Ko ste na poti, da se udeležijo jezikovno šolo v Čilu, eden od najboljših delov izkušenj bo spoznavanje novih ljudi, ki so precej drugačne od sebe. Država je dom številnih različnih populacij, tudi avtohtonih prebivalcev, ki se imenuje Mapuche. Ta starodavna civilizacija ima nekaj fascinantno mitologijo, ki daje izjemen vpogled v njihovo kulturo in verskih prepričanj. Tudi če je bil vaš prvotni namen samo za učenje španščine v Čilu, boste še več koristi od vaše izkušnje, če odstopa od države z razumevanjem svojih domorodcev.

Prepričanje v šamanskih praks

V Mapuche ljudje verjamejo v šaman ali “machi.” Običajno šaman je starejša ženska, ki lahko opravljajo različne obrede v korist ljudi. Na primer, je lahko ubranijo pred zlo, da dež pride in celo zdravljenje bolezni.

Machi se prav tako šteje, da je orakelj, ki lahko odločajo za celotno skupnost. Na primer, ljudje Mapuche pogosto posvetuje z machi, da politične odločitve. Machi uporablja tudi zdravilnih zelišč za zdravljenje ljudi, med “machitun” ali zdravilno slovesnosti. Machitun so močni slovesnosti, v katerih so ljudje stik z duhovnem svetu.

To je zanimivo, kako oseba postane machi. Ti šamani so pogosto izbrali, ko so le otroci, na podlagi meril, vključno z družinsko vpliv, dedovanje, preroške sanje in razodetja.

Kreiranje Miti Vključevanje Kače in Monsters

V Mapuche ljudje imajo različne zelo živahnih mitov, ki vplivajo na njihove kulturne prepričanja. Na primer, da je Legenda Trenren Vilu in Caical Vilu, ki je huda bitka med dvema kače. Trenren Vilu je bog zemlje in Caical Vilu je bog vode. Ta mit je razloženo, kako kača potopljeni veliko zemeljske v Čilu pod vodo. Kača Zemlja je zdelo, da boj in zaščito zemlje. Konec koncev, Trentren Vilu zmagal, vendar je zemljišče je v boju korenito spremenil in je ostal, kako je danes.

Še en mit, ki se ukvarja z Cherufe, velikega zla bitja, ki rocka in magme. To bitje živi v magme bazenih v čilski vulkanov in povzroča tako potresi in izbruhi. Da se umiri to pošast in preprečili uničevanje je Mapuche potrebno metati osebo v vulkan kot žrtev. Na žalost, to pošast raje ženske device.

Obstajajo tudi različne pošasti, kot bitja v Mapuche mitologije. Na primer, Colo Colo je kača z nogami, ki so se rodili iz jajca. Hrani se slini od ljudi, ki so za spanje.

Mapuche mitologija deluje tudi razložiti različnih sil v naravi, ki lahko sprejme ljudi, živali ali rastlin, podobno obliko. Ngen so naravni duhovi, da uredite in urejajo tisto, kar vidimo v naravi. Ko Mapuche želi pridobiti nekaj iz narave, mora on ali ona daje ponudbo do Negen duha. Ngen-k & uuml; r & uuml; f so lastniki vetrov je Ngen-lawen so lastniki zdravilnih zelišč in Ngen-wingkul so lastniki hribih ali vulkanov.

Ko se udeležite jezikovno šolo v Čilu, boste morda menijo obisku muzeja Pucon Mapuche v Aruacania. Razstave v tej stavbi, vam bo dala še več vpogled v mitologiji in kulture Mapuche. Tudi če je vaš cilj je le, da učenje španščine v Čilu, bo celotna izkušnja bo povečala, ko ste raziskati kulture najstarejših civilizacij v državi.