O botanični vrtovi

Botanični vrt je kraj, v katerem se pridelujejo rastline in prikazani predvsem za znanstvene in izobraževalne namene. Botanični vrt je sestavljen predvsem iz zbirke živih rastlin, ki rastejo out-of-vrat ali pod steklom v rastlinjakih in zimskih vrtov. To ponavadi vključuje, poleg tega zbirka posušenih rastlin ali herbarij, in takšnih objektov, kot predavalnice, laboratoriji, knjižnice, muzeji, in eksperimentalnih ali raziskovalne zasaditev. Betonski fontane in vodne fontane stene so pogosto vključeni v prikazu botaničnih vrtov.

Rastline v botaničnem vrtu se lahko uredi v skladu z enim ali več pododdelkom botanične znanosti. Ureditev lahko sistematično (po klasifikaciji rastlin), ekološki (po odnosu do okolja) ali geografsko (po regiji izvora). Večje botanični vrtovi pogosto vključujejo posebne skupin, kot so skalnjake, vodnih vrtov, Wildflower vrtovih in zbirke vrtnarskih skupin, ki jih proizvajajo gojenja rastlin, kot so vrtnice, tulipani, ali rododendronov. Nasad omejen na eksponatov lesnatih rastlin se imenuje arboretum. Večina botaničnih vrtovih bo vključevala lastnosti vode, kot so voda stenske fontane.

Zgodovina botaničnih vrtov

Eden od prvih botaničnih vrtovih za preučevanje rastlin je bila ustanovljena v antičnih Aten okoli 340 B.C. Aristotel in njegov učenec Theophrastus teči. Najstarejša javna botanični vrt na svetu, so tisti, s sedežem v Pisi, v Italiji, leta 1543; v Padovi v Italiji, leta 1545; v Parizu leta 1635; in v Berlinu leta 1679. V 16. in 17. stoletju, zeliščarji gojijo zdravilna zelišča v zasebnih vrtovih. Leta 1673 je društvo Apotekarski posadili Chelsea fizika Garden v Londonu, da zagotovi gradivo za raziskave in medicino. Ameriški botanik John Bartram bližini Philadelphia ustanovil prvo eksperimentalno botanični vrt v ZDA leta 1728.

Kam botanični vrt Najdeno

Skoraj vsako večje mesto ima botanični vrt. V Royal Botanic Gardens, bolj znan kot Kew Gardens, v bližini Londona, ustanovljeno leta 1759, je največji na svetu. Poskusi in raziskave so opravili so pripeljali do presajanje komercialno produktivnih pridelkov, kot so guma, iz njihovih avtohtonih habitatov v druge dele sveta.

Več kot 300 botaničnih vrtov v ZDA Med najpomembnejšimi so Missouri Botanični vrt v Saint Louis (1859); New York botanični vrt v Bronx Park (1895) in Brooklyn botanični vrt, tako v New Yorku. Arnold Arboretum, ustanovljen leta 1872, se nahaja na Univerzi Harvard.

Prednosti Obisk Botanični vrt

Z obiskom botaničnih vrtov ali arboretumov, lahko prebivalci mest odkrili del naravnega sveta, ki jih običajno nimajo dostopa, pobeg od pritiska gostega mestnega prebivalstva, in morda celo razvijati nove interese in hobije, ki imajo opraviti z naravnim okoljem. V teh posebnih parkih, so rastline iz vsega sveta znanstveno obdelana, študiral in umetniško prikazani za užitek in razsvetljenja javnosti. Arboretumov specializirani za dvig drevesa in grmovnice (lesnate rastline) v njihovem naravnem okolju. Lahko obstajajo samostojno ali kot del večje botanični vrt.

Za razliko od navadne parkov, so botanični vrtovi in ​​arboretumov določenimi z več kot samo lepoto pokrajine v mislih. Ti bodo ponudili kiparstvo in litega kamna lastnosti vode. Čeprav so se drevesa in grmovnice lahko vmes na celotnem območju za izboljšanje prijetno okolje, so rastline običajno razvrščene po njihovih znanstvenih odnosov. Pogosto so majhne, ​​posebne vrtove, kot rose vrtov, skalnjake, Wildflower vrtovih ali japonskih krajine vrtov, vsebovanih v večjih botaničnih vrtovih. Mnogi imajo dele, namenjenih za rastline, zlasti pa geografske porekla, kot so tropski oddelka rastlin, ali oddelku vodno rastlin. Ponavadi so rastline označene v skladu s splošnim imenom, znanstveno ime in regiji porekla.

Botanični vrt lahko vsebuje nekaj sto ali toliko kot 20.000 različnih vrst in sort rastlin, odvisno od količine zemlje, denarja in strokovno pomoč na voljo. Velikosti, botanični vrtovi v razponu od približno 2 1/2 hektarjev (1 hektar) na več kot 220 hektarjev (90 ha). Obstajajo lahko rastlinjak, ali več kot en rastlinjak, v botaničnem vrtu. Toplogrednih se uporablja tako za prikazovanje rastlin ter, kjer so zime hladne, za gojenje rastlin, ki sicer ne bi preživeli sezonsko spremembo. V zmernih podnebjih, nekatere tropske rastline se gojijo v rastlinjakih na primer, tropske orhideje in praproti, ananas, španski mah, kaktusov, afriške vijolice in begonije. Sadik rastline, ki jih je treba določiti na prostem takoj, ko je vreme dovolj toplo za njimi je lahko začelo v rastlinjakih ali v zaprte grede, ki so postelje zemlje, ki so ogrevana in pokrita s steklom.

Mnoge vrste rastlin, ki potrebujejo določene klimatske razmere v določenih letnih časih, in botanični vrt morda potrebujejo posebne skladiščne prostore za njih. Nekatere mlade rastline, na primer, lahko potrebujejo zimsko obdobje rasti, vendar ne more preživeti zelo nizke temperature. Ti morajo biti shranjeni v tople grede, ki so neogrevanih, skrinjici podobno strukture prekriti s steklom. Hiše zgrajene iz letvami je morda potrebno začasno skladiščiti nekatere rastline v pol senci in rast nekaterih rastlin, ki ne more stati na vroče poletno sonce.