Ples vijolice: Za Garden, zdravje in Even Sladica

“Tisto, kar nad vsemi drugimi daje najlepši vonj v zraku, je vijolična …”
– Francis Bacon
Kot ugleden član družine Violaceae, vijolična (Viola spp.) Delnice je korenine z nekaj sorodniki. Dejstvo je, njegovi edini bratranci so mačehe in vrt viole. Medtem ko rodu Viola številke več kot 500 v vrstah, se je število hibridnih sort verjetno prekašajo čiste narave. Veliko ljubil z različnih kultur po vsem svetu, je bistvena vijolična, Viola odorata, je pogosto gojijo že več kot 2000 let.
Ta zelo aromatičen in okrasne zelišče ima dolgo povezavo z romantiko, plodnosti in priložnosti za veselo praznovanje. Rimljani so pozdravili prihod pomladi s trosenjem vijoličaste cvetove in liste v banketni dvorani in s vzamemo Violetum, sladkega vina, ki gurmanski Apicius oblikoval.
Stari Grki so na vijolično uradni simbol Aten. Legenda pravi, da je Zeus zaščititi svojo ljubico, boginjo Io, od ljubosumno Hero z vrtenjem svojo ljubezen v telico in ki ji omogoča, da pasejo nevidno na travniku sladkih vijolice.
V 13. stoletju v Franciji, so bili trubadurji podaril z veliko kaskade za vijolice v zahvalo svojih pesniških dosežkov. Napole`on Bonaparte je v vijolično njegov “podpis cvet.” To je postal simbol njegove politične stranke, in simbol večne ljubezni med njega in njegove prve žene, Josephine. Josephine slovijo čast svojemu možu, ki ga sipanja vijoličaste cvetove na njegovo zadnje počivališče.
Zdravili, je vijoličasto uporabljena za odpravljanje različnih bolezni. Rimljani so verjeli, nosil pas vijolice okoli glave bi zagotovili treznosti med festivali in bi odvrnila “jutro” neprijetnosti. (En sprašuje, če je to preprečevanje nastala iz nuje od običajnega imbibing prevelike vijoličasto vino!) Priprave oblikovan iz vijolic za lajšanje mačka Gripa je še vedno priljubljen v Franciji danes. Plinij priporočljivo vijolično vode protinu in vranice motenj. Listi in cvetovi so Navaja, da ima izkašljevanje kakovosti in “vijolični Plate,” vijolično sladkorja ali ohraniti, je priljubljena sestavina v grlo pastile 17. stoletja in sirupov za blaženje kašlja. Že stoletja, so vijolice uporablja za zdravljenje vročina in glavobol, in na Kitajskem, je danes za zdravljenje abscesov in kot obloga za vnetja. Rezultati bi bile učinkovite, ker rastlina vsebuje aspirin podobna snov, znano kot metil salicilat. Cvetovi so še danes uporabljajo za odtenek določena zdravila.
Viktorijanski nosegays in “posipanje” Zmes 18. stoletja običajno vključijo vijolice zaradi svoje uspavalne učinek. Čeprav so sveže vijolice zelo dišeče ob prvi rez, njihova zelo vonj, kot tudi nezaželene vonjave, ki so lahko prisotni v času, postanejo manj opazne zelo hitro. Shakespearov Laertes sklicuje na to skrivnostno kakovosti, ko je rekel: “A vijoličasti v Mladini primy naravi, naprej, ni trajna, sladko, ni trajno parfumov in suppliance za minuto ni več…” Velike količine sladkih vijolice so komercialno gojijo v Franciji in Italiji je danes v industriji parfumov. To traja več kot 2 milijona cvetje izdelovati en funt eteričnega olja!
Nizko rastoča trajnica dosegla približno 4 centimetrov v višino, vijolična je še posebej primerna za skalnjake, banke, kot mejo za ribnike ali kjerkoli je groundcover želji. To bo uspešna le, če dobijo vlažen, bogato posteljo tleh med 7 in 8 pH in veliko sonca, čeprav bo večina sort dopuščala senci. Vijolice lahko enostavno presadijo na vašem vrtu iz narave tako dolgo, kot ste lahko podvajati pogojev, v katerih je bilo najdeno. Ker vijolice rastejo na tekačev, bodo hitro vsako leto širi in morda redčenja. Prav tako bodo cvetovi počil naprej z večjo frekvenco, če presežne tekačev obrezano.
Vijolična je zelo prijetna za razmnoževanje s semenom ali koren delitev, vendar najlažji način je, da posnetek izven poganjke zgodaj spomladi in jih korenin v tleh vsaj 1 noge narazen. Nekatere vrste se lahko goji iz semena, posejanega na prostem okvirjev v zgodnji jeseni, je seme, ki potrebujejo, da bodo imeli zelo nizke temperature, preden bo kalijo. Vendar pa je treba okvirji pokriti s ponjavami, dokler ne pride kaljivost, običajno v roku 10 do 20 dni. Pokrijte okvirje s folijo za zaščito mladih rastlin pred zimo chill.
Cvetovi različnih vrst vijolic segajo v barvi, največkrat pa so globoka vijolična, modra, bela ali roza. Peder ali V. Triclor je ena izmed bolj priljubljenih hibridnih zaradi svojih posebno lepih cvetov. Številne vrste so doma v Severni Ameriki, kot V. Blanda in V. lanceolata, ki sta aromatičen in uspevajo na močvirnatih pogojih. V. Pedata je cenjen po svojih velikih cvetov, ki spominja na ptičje noge. Ta vrsta proizvaja cvetje vseh mogočih barv. Druga zanimiva vrste so V. palmata, ki omogoča zgodnje vhod v pozni zimi; V. sagittata, listi katere raste nenavadno velike po cvetenju; in V. rostrata, ki ima vlažno, kamnita okolje. V. pubescens proizvaja veliko svetlo zeleno listje in cvetje V. rotundifolia so lepe rumene barve. Kanadski vijolična, V. Canadensis, je nenavadno visok vrsta, ki donosi bele obliki zvezde cvetje. Večina vijolice rahlo nazobčani listi različnem obsegu in obliki, ki je verjetno zato, kar se običajno imenuje pes zob vijolična je pogosto napačno razlagati kot sorodnika. Združenje konča s skupnim imenom, ker pes zob vijolične je, ali Erythronium denscanis, je dejansko član družine Liliaceae. Podobno, čeprav je več vrst vijolic, ki se nahaja v Afriki, afriška vijolica (Saintpaulia ionantha) ni povezana z resnično vijolično.
Vijolice lahko nekoliko neopazne posamezno, ampak bo kmalu prevzela glede prostora je zagotovljena z njimi in jih bo še naprej vas bo navdušila s škropljenjem z barvo za več sezon. Obstaja še en razlog za praznovanje videz razen prihodu druge rastne sezone vijolice, in iz istega razloga boste želeli imeti obilo cvetnih glav na voljo. Oni so veliko zabave za pripravo in služijo v solate, marmelade, juhe, sladice ali celo kot starinski kristaliziranega zdravljenje. Dober tek!
Violet Krema
To je preprosta, vendar elegantna sladica, ali pa lahko služi na malico. To je enako dobra topla ali ohlajena. To je še posebej zanimiva, saj so vijolice izplavajo na vrh!
3/4 skodelice vijolični cvetovi
3 velike jajca
2 rumenjakov
1/2 skodelice sladkorja
3 skodelice mleka
1 čajno žličko. Vanilla
Razdelite vijolične cvetove med 8 posameznimi ramekins. Stepite na jajca, rumenjake in sladkor. Mešanica iz mleka, vanilije in sladkorja. Razdeliti jajčno med ramekins in jih postavite v velik pekač. Dodaj dovolj vrelo vodo v veliki pekač, da bi dosegli pol poti točko na ramekins. Postavite pekač s ramekins v pečici, znižajte temperaturo na 325 ‘F, in pečemo 45-50 minut. Kremne poteka, ko je nož vstavi v sredino ven skoraj čist.