Preprečevanje naravnih nesreč in upravljanje sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala (CTS), se nanaša na stanje, v katerem je mediana živčevja, ki se razteza od spodnje strani podlakti na zapestju, je postala stisnjen v zapestju. Dejstvo je, izraz je dobila ime po ozkem kanalu ta živec skozi & zdela; karpalnega kanala. Sam kanal je zelo toga, je obdana s kostjo na treh straneh in vezi na zadnji. Vendar pa je živec, ki potuje skozi to je odgovoren, da se omogoči vrsto zapletena gibanja s palcem in prvih treh prstov na roki. Ker podlahtnica živec ureja mezinec, je imuna na vpliv medianega živca & rsquo; s kompresijo. Zato lahko pinky služi kot namig, ko poskuša diagnosticirati CTS.
Kaj povzroča sindrom karpalnega kanala?
CTS lahko pride zaradi različne kombinacije dejavnikov, vendar na splošno debeljenje fibroznega tkiva znotraj karpalnega tunela sproži stiskanje srednjo živca. Predvsem je to vnetje, ki ga ponavljajoče gibanje, ki vključuje roke in zapestja na koncu povzročil. Vendar pa lahko poškodba, artritis, sladkorna bolezen, ščitnice in hipofize, ali ciste povzročijo tudi simptome CTS. Poleg tega so nekateri ljudje preprosto manjši karpalnega kanala kot drugi, zaradi česar so bolj dovzetni za te bolezni.
Medtem ko je CTS označen s vnetje tkiva znotraj karpalnega tunela, se ni klasificiran kot vnetne bolezni, ker je imunski sistem ne ukvarja. Vendar vnetnih mediatorjev, kot interluekin-6 in prostaglandin-2, lahko pogosto najdemo v tem tkivu pri tistih zbolijo z CTS. Nasprotno, tako ljudje z in brez CTS delita skupno vnetne mediatorja prisotna v tem tissue– interlevkin-1. Skupaj, ta dejstva kažejo, da je povečanje teh mediatorjev, ki sodelujejo za ljudi, ki so nagnjeni k CTS. To povečanje pomeni, da večje količine tekočine in delcev iz zbiranje krvi v tkivo karpalnega tunela, ne le povzročajo stiskanje na živec, ampak tudi spodbujanje razvoja fibroblastov in brazgotine.
Simptomi in diagnoza
CTS razvija postopoma, z začetnimi znaki različno pri vsakem posamezniku. Pogosti simptomi, ki lahko vplivajo na eno ali obema rokama, vključujejo:
Mravljinčenje, bolečine ali pekoč občutek v roki, še posebej vpliva na palec in prste, vendar varčujejo mezinec.
Bolečina v zapestju, po možnosti sevalni z roko in roke.
Zmanjšana moč oprijema in / ali doživlja težave prijema ali držite predmetov.
Izguba občutka v enem ali več prstov.
Diagnoza
Na splošno je diagnoza narejen iz pregleda simptomov. Vendar pa je po nekaj orodij, s katerimi diagnoza CTS lahko potrdijo:
Tinel je test, v katerem se preveri bolečine ali odrevenelost za z rahlim udarcem na zapestju nad karpalnega tunela.
Elektromiografija, pri kateri so elektrode uvedemo v določenih mišic preko igle za merjenje električne impulze.
Živčnih študij prevajanja za merjenje hitrosti električnih impulzov v karpalnega tunela.
Dodatni testi (x-žarki, MRI, ultrazvok, itd) se lahko opravi tudi, poleg fizičnega pregleda, da si za spremembe barve, popačenje ali drugih označb, ki lahko kažejo na osnovno stanje, razen CTS, kot so tendinitis ali diabetes.
Dejavniki tveganja
Sodelovanju pri določenih poklicih ali hobijev lahko poveča verjetnost za razvoj CTS. Na primer, ljudje, ki delajo z vibracijski električnega orodja, na tekočem traku, delujejo računalniške programske opreme ali močno tipa, za nekaj ur na dan, so na povečano tveganje.
Drugi dejavniki tveganja so:
Ženske med spoloma so trikrat bolj verjetno, da razvijejo CTS kot moški, verjetno zato, ker so njihove karpalnega predori pogosto manjši.
Medicinske pogoji Posamezniki z artritisom, ki imajo motnje ščitnice, ali presnovne motnje, kot so sladkorna bolezen, so v večji nevarnosti.
Preprečevanje naravnih nesreč in upravljanje sindrom karpalnega kanala
Nobenega zagotovila ni, da CTS zmagala & rsquo; t pojavijo. Vendar pa obstaja nekaj preprostih varnostne ukrepe, ki jih je mogoče sprejeti, da bi preprečili CTS in / ali ublažitev njenih simptomov in napredovanje.
Ergonomija Pravilno opreme in delovne postaje, ki so namenjeni za pomoč pri hrani zapestja v naravnem položaju, je lahko v veliko pomoč. Idealno bi bilo, da zapestja biti ravno na ravni komolcev.
Drža Vzdrževanje pravilno držo lahko pomaga zmanjšati kompresijo na živce služijo roke in dlani, ko so ramena vodijo naravnost in nazaj.
Bodite odmori Vzemite si nekaj trenutkov iz dela ali hobi nalog občasno za počitek rok in zapestja.
Raztezanje Raztezanje rok, dlani in prste v pred vami, lahko pomaga zmanjšati togost in izboljša pretok krvi v teh območjih.
Uporaba opornice ali naramnic sredi delovnega dne ali med spanjem je noč lahko pomaga ohraniti zapestja ravne in zmanjša pritisk na karpalnega tunela. To je še posebej koristna med spanjem, saj so tekočine prerazporediti in zberemo v zgornjem delu telesa, medtem ko v položaju pokončen.
Priporočena Dodatki za zdravljenje karpalnega kanala
Omega-3
Omega-3 maščobne kisline pripomorejo k izboljšanju simptomov CTS z zmanjšanjem oksidativnega stresa in serumsko raven citokinov, ki se nahajajo vnetni mediatorji v višjih ravneh pri osebah z CTS. Omega-3 je prav tako koristno za ljudi s povišanim tlakom na karpalnega tunela zaradi prisotnosti artritisa.
Vitamin B6
Nekatere študije kažejo, da je vitamin B6, ki se izvaja skupaj z drugimi vitamini B, lahko pripomore k zmanjšanju bolečine, povezane z CTS, čeprav lahko traja nekaj mesecev, da bodo imeli nobene koristi.
Zelišča se uporablja pri zdravljenju za sindrom karpalnega kanala
Ginger
Številne študije so pokazale, da izvlečki ingverja pomagajo zmanjšati vnetje z zmanjšanjem ravni citokinov.
Kurkumin
Izhaja iz korena začimba kurkuma, kurkumin zagotavlja antioksidativne lastnosti. Kolektivno komponente znani kot curcuminoids ponudi protivnetna prednosti, saj ti dejavniki zavirajo nastajanje levkotrienov. Prav tako je verjetno, da je ta protivnetno zaradi prisotnosti alfa r-turmerone.
ananas
Bromelain, encim, pridobljen iz ananasa rastline, zmanjšuje raven prostaglandinov E2, tromboksana A2 in fibrogen, s čimer se zmanjša vnetje.
varnostni ukrepi
Omega-3
Posvetujte se s svojim zdravnikom, če jemljete varfarin (kumadin) zaradi povečanega tveganja za krvavitev.
Ne jemljite dva tedna pred ali po kirurškem posegu.
Ginger
Posvetujte se s svojim zdravnikom, če jemljete varfarin (kumadin) zaradi povečanega tveganja za krvavitev.
Ne jemljite, če ste v preteklosti imeli žolčnih kamnov ali obstrukcija žolčnih vodov.
Kurkumin
Posvetujte se s svojim zdravnikom, če jemljete varfarin (kumadin) zaradi povečanega tveganja za krvavitev.
Ne jemljite, če ste v preteklosti imeli žolčnih kamnov, obstrukcijo žolčnih vodov ali gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB).
bromelain
Bromelain poveča absorpcijo v črevesju nekaterih antibiotikov (tj, tetraciklini), in lahko povečajo raven krvi in ​​urina teh zdravil.
Bromelain lahko moti kemoterapije zdravil, kot so 5-flouroacil in vinkristina.
reference
Sud V, Freeland AE. Biokemija sindroma karpalnega kanala. Mikrokirurgija. 2005, 25 (1): 44 & ndash; 6. Review.
Nielsen AA, Jorgensen LG, et al. Omega-3 maščobne kisline zavirajo povečanje vnetnih citokinov pri bolnikih z aktivno Crohnovo boleznijo v primerjavi z omega-6 maščobnih kislin. Aliment Pharmacol Ther. 2005 december; 22 (11 & ndash; 12): 1121 & ndash; 8.
Miggiano GA, Gagliardi L. [prehrana, prehrana in revmatoidni artritis]. Clin Ter. 2005 maj-junij; 156 (3): 115 & ndash; 23. Review.
Aufiero E, Stitik TP, et al. Piridoksin hidroklorid zdravljenje sindroma karpalnega kanala: pregled. Nutr Rev. 2004 Mar; 62 (3): 96 & ndash; 104. Review.
Holm G, Moody LE. Sindrom karpalnega kanala: Trenutna teorija, obdelava in uporaba B6. J Am Acad Nurse Pract. 2003 Jan; 15 (1): 18 & ndash; 22. Review.
Jurna I. [Blažilna in analgezija potenciranje delovanje vitaminov B]. Schmerz. 1998 april 20; 12 (2): 136 & ndash; 41.
Bengmark S. Kurkumin, atoxic antioksidant in naravni NF kappa B, ciklooksigenaze-2, lipooksigenazno in inducibilne dušikov zaviralec oksid sintaze: ščit pred akutnih in kroničnih bolezni. JPEN J Parenter Enteralna Nutr. 2006 Jan-februar, 30 (1): 45 & ndash; 51.
Maurer HR. Bromelain: biokemija, farmakologija in medicinsko uporabo. Cell Mol Življenje Sci 2001; 58: 1234-1245.