Rman

Prožna plevela, ki izvira iz severne poloble, rman raste divje na prostem in ob straneh ceste, in je šele pred kratkim pridobil privilegij, da gojijo v cvetličnih vrtov. Ne sodi ta skromna rastlina, da je navaden, Achillea millefolium je dobro dokumentiran zdravilna rastlina, trpek, protivnetno in tonik, predvsem pa ima posebno darilo: to je strjevanja krvi.
Rman je tako močan antikoagulant, da ustavi krvavitev iz majhne kose in praskami skoraj v trenutku, kakovost, ki je bilo poti, da zelišče za obvezovanje ran nazaj v dan, v skoraj vseh kulturah. To pojasnjuje nekaj nadomestnih imen Rman je, kot krvavimi ali vojaka woundwort. Legenda pravi, da je Ahil sam postanejo njegova koža nepredirna, ki ga pokriva s Rman tinkture, zato je ime rodu.
Njegova kemična sestava delnice elementi z da iz vrbovega lubja in kamilice in iz tega razloga je rastlina izkazuje podobne lastnosti. To je oster in blaži draženje, koristne lastnosti za nego kože, zlasti za mastno in aknasto tipov. Kot pri vseh domačih pravnih sredstev, se izogibajte med nosečnostjo.
Rman olje pomaga zmanjšati brazgotinjenje. Vsebuje bistvene antioksidante, spodbuja rast novih celic in spodbuja zdravje obstoječih, zaradi česar je vrelec mladosti sort, vsekakor vredno mesto tako v svojem zdravilu vrtu in v svoji naravni lepoti arzenal.