Zgodovina v Tea Cup

Ste vedeli, da vaš najljubši popoldne pick-me-up ali zajtrk “cuppa” je zgodovino, ki sega tisoče let? Po legendi, kitajski cesar Shen Nung “odkril” čaj davnega leta 2737 pred našim štetjem, ko so bili nekateri čaj listi odnese veter v svoj lonec vrele vode. Zdaj, ali je cesar Shen dejansko vrelo vodo v skladu s tem čajevca ali ne, ostaja dejstvo, da je bil čaj del kitajske medicinske in prehranskih tradicijo vsaj 1700 let. To je prvič omenjena v rokopisu dating do 340 CE. Okoli leta 400, ljudje začeli dodajanjem drugih sestavin za njihovo čaj. Nekaj ​​priljubljenih dodatki so oranžna, ingver, začimbe in še čebulo in česen.

Leta 479, turški trgovci odkrili čaj v trgovanje ob meji mongolske. Malo več kot sto let kasneje, budisti menihi vrača na Japonsko v 593 opravljenih semen in zapusti svoj dom z njimi, ki uvaja japonske na “eliksir nesmrtnosti.” Japonska, pa ne začne gojiti svoj čaj, dokler skoraj polovico stoletje kasneje. Tudi takrat, je redko, drago in strogo za aristokracijo in visokih duhovnikov.

Med letoma 960 in 1280, čaj, pitje postane priljubljena, najprej na Kitajskem in na Japonskem. Tea začne izgubljati svoje prejšnje, eksotičnih arom. Tea postane tako pomembno, da se cesar Hui Tsung, da ima tekmovanja, čaj, in dogodke, čaj okusa. Menda je postal tako obseden s čajem, ga ne opazi, ko Chins prevzamejo v 1125. Še en napad, tole z Mongoli, vladavine se je končalo čaj je kot pijačo aristokracije. Čaj pijemo postane vsakdanja med celo revnih kmetov. Čaj določa začeli biti navadnih keramike in pitja čaja ritualov in porcelana nizov so prepuščeni bogati in plemeniti, kot je čaj postal del vsakdanjega življenja. Dejstvo je, Mongoli niso bile velik za čaj in čaj pitja med višjih slojev umre, ostanejo pijača usodo za mase. Leta 1386 pa so Mongoli izpade moči in čaja spet pridobiva pomen v kitajskih sodiščih.

V 1400 je japonski Zen budističnih duhovnikov izboljšati slovesnosti čaj v sodobno dan pred in čaj je na elegantno, skoraj versko vzdušje, ki je postala oblika umetnosti, na lastno pobudo.

17., 18. in 19. stoletja so morda najbolj pomemben čas v zgodovini čaja, saj postane igralec v obeh svetovnih družbah in svetovne politike. Šele leta 1589, da Evropejci še naučiti čaja, preko spisov beneške avtorja. Leta 1610, Nizozemski East India Company začne izvoznik čaj iz Kitajske v Evropo. So ga tržili kot eksotična zdravila pijačo. Čaj, pa je tako draga, da, kot je v začetku leta na Kitajskem in Japonskem, le najbogatejši aristokracije morejo privoščiti čaj in njene služijo kosov. Z 1635, je čaj, pitje uspelo ujeti na v nizozemskem sodišču, in v sredini 17. stoletja, žene premožnih nizozemskih trgovchichev gosti čajanke. Tea postane tako priljubljen v vseh družbenih razredov, da mnogi bojijo, da bo propad družinskega življenja. Ministri prestrašeno zahtevajo prepoved stvari.

Tea naredi svoj prvi nastop v Novem svetu leta 1650, ko je bila uvedena z nizozemske kolonije New Amsterdam. To pride v Angliji leta 1657, kjer je touted in prodajajo kot zdravstveni pijačo. Z 1662, ko je kralj vzame čaj pitne nizozemski nevesto, čaj postane tako priljubljena med angleško, da uživanje alkohola dejansko vidi upad. Nekje v 1680-ih, ki je na Škotskem predstavil radosti čaja in 1690 čaj se prodajajo v angleški ameriških kolonij. Do zgodnjih 1700-ih, polemike pivo na Škotskem in v Angliji glede tega, ali je čaj precenjeno, preveč obdavčene, preveč nevarno za svoje zdravje in ali pitja čaja bo povzročila moralno gnilobo družbe. Tea začne prevzem britanskih kavarn, nadomešča kavo kot pijačo možnostmi. Prvi čaje je odprl Thomas Twining v Londonu leta 1717. škandalozno, moške in ženske pogoste trgovino čaj. Po francoski in indijske vojne, Parlament odloči za obdavčitev britanski ameriške kolonije, da bi poplačala dolgove, ki so nastali med vojno. Vseh teh davkov, razen davka na čaj, se razveljavi v 1770. kolonisti odloči, da bojkotirajo nakupe čaj in v 1773 in 1774, “čajanke”, od katerih je najbolj znana je potekala v Bostonu, ki je potekala po vsej kolonij. Kolonisti v Philadelphii, New York, Maryland in Maine smetišče ton čaja v pristaniščih. Parlament odgovarja, s prisilnimi dejanji in zapiranje Boston Harbor. Načrtujejo, da ponovno odpre pristanišče, ko je angleški East India Company povrne izgubljeno čaj. Kolonisti odpadki in še naprej protestirali. Ti protesti so sčasoma razvila v ameriški revoluciji.

Medtem, nazaj v Veliki Britaniji se je poraba čaj še naprej rasle. Z 1785, so se uvaža 11 milijonov funtov čaja. Čaj pijemo doseže 2 kilogramov na osebo v 1797. Do leta 1807 naj bi ta delež porabe je 10 funtov na osebo. To je deloma posledica dejstva, da Parlament enkrat znižanem uvozne dajatve na čaja. Popoldanski čaj je “izumil”, ki jo je vojvodinja Bedford v 1840. Veleblagovnica Harrod v Londonu začne kot čaj debelo v 1849. Čaj in Britanski imperij postal sinonim. V 1880-ih, pa je bilo Amerika postala največji svetovni uvoznik čaja.

Dvajseto stoletje je bilo uvedeno več čaja novosti. Ledeni čaj je svoj prvi nastop na 1904 svetovno razstavo. Čajne vrečke so nehote izumili leta 1908, ko je Thomas Sullivan, New York čaj uvoznik, odpremljeno čaj strankam v svilenih paketov. Kupci namočen celoten paket in ga je pohvalil, ker je njegov čaj potreboval naporno. Danes, Američani porabijo približno 140 milijonov skodelic čaja vsak dan, z ocenjenim 80%, ki kot ledeni čaj. Vendar, presenetljivo, da je še vedno skoraj enako pivo kot pri stari cesar Shen, pot nazaj, ko.